tisdag 27 maj 2014

EU...

EU-valet. Var ska jag börja? Det haglar skit åt alla håll och kanter över internet just nu, folk hatar på varandra och kastar förolämpningar till höger och vänster. Jag är blir trött av att läsa, men blir rastlös av att inte få skriva av mig. My version;

Jag är EU-kritisk. Begriper inte varför vissa saker ska styras från Bryssel, och varför de ska ha en inverkan på vårat land. Euron har lett till att Tyskland är en rik stormakt och många av de andra länderna gått svåra ekonomiska öden till möte. Vill inte ha euro i Sverige. Det finns en charm i att olika länder har olika valutor. EU gynnar de stora bolagen som öppet kan handla med varandra, men gör inte någon skillnad i min ficka utan Sverige som land går back på att vara med i EU. 

På grund av dessa åsikter var det svårt för mig att ens välja om jag skulle rösta. Ska jag skita i att rösta för att visa att jag inte vill ha EU längre, eller ska jag rösta för att inte ge bort min röst till ett parti som inte står för samma värderingar som mig? Jag valde att rösta, för att inte ge bort den minimala procenten min röst gav till någon annan. Jag röstade rosa, det var ett enkelt val. För att världen ser ut som den gör så behövs det en feminist som sätter saker på sin spets i Bryssel. Nån som kan ifrågasätta Ryssland's sjuka antigay-lagar. Nån som kan se hur det gynnar människan och inte storbolagen. Nån som kan se till att kvinnor blir behandlade som människor. (Det är inte allt på hennes ansvar att förändra allt men you get it)

Min sambo å andra sidan valde att inte rösta pga att han inte vill ha EU och inte vill ge det sin röst, han får argumentera för sig själv, jag vet inte hur jag ska formulera hans åsikter för att göra de rättvisa men han valde att inte rösta kort och gott. Är han en vidrig människa nu? Det är vad ni andra på internet säger. Jag tror inte heller att min mamma röstade, och hon är ta mig fan den bästa människan jag vet. Våga kalla henne ynkrygg pga att hon inte kunde ta sig till vallokalen.

Jag tycker det är fel att skuldbelägga en människa för att de inte röstade med argumentet "då gav du ju din röst till SD" NEJ!!!! Det gjorde dem inte. "Då kunde du röstat blankt!" Men om jag inte tror på EU eller systemet då? Hur visar jag det? Då är ju SD det enda eu-kritiska partiet... Förstår ni att man springer i en cirkel med de påståendena. Felet ligger i att så många i vårat land tror på en ideologi som förespråkar anti-gay, anti-mångkultur, höjda straff och ett bakåtsträvande gällande jämställdhet. Där är problemet, att så många väljer att ställa sig bakom ett parti som vill sålla mellan vilka som är bra och dåliga utifrån färg och läggning. Det är felet i vårat land, att vi byggt upp ett "vi och dom"-alternativ genom att skrämma folk med att "dom" är farliga, "dom" tar våra jobb och "dom" inkräktar på "vår" kultur och tradition. Vilket är ett jävla skämt. Har aldrig känt att grannarna under mig som är från Baltikum är ett hot mot mitt firande av julafton. Aldrig heller känt att John som jobbade på Max som bidragsanställd via instegsjobb för nyanlända försökte sno mitt jobb eller berövade någon annan person på ett jobb. Känner inte heller direkt att min f.d vän Nina som bor en gata ifrån mig tillsammans med sin fru och deras son gör ett hot på min heterosexuella relation med Petter. Mångkultur och olika versioner av familjer gör världen färgglad!

Att hela Europa känner denna skräck för att det okända är något man ska ta avstånd från är hemskt och gör mig mörkrädd. Att stora delar av världen är rykande krigszoner, men vi i välfärds-Sverige är rädd för en kvinna med slöja. Det är så tragiskt att det tagit sådana vändningar, men jag tror att många inte utbildar sig på egen hand utan att man tar det man blir matad med och nöjer sig så.

Till nummer två i debatten som gör mig irriterad är folk som säger "ALLA MÅSTE FÅ HA SIN ÅSIKT, DU KAN JU INTE SÄGA SÅÅÅÅÅ". Aaaaamen, hallå. Det jag sa var väl just min åsikt, och varför får jag inte värna om den men jag ska ta i andras med sidenhandskar? Att min åsikt är den enda och den rätta är ju trångsynt som fan. Vi tycker olika och om jag säger något annat än det du vill höra.. Då ska jag vara tyst? Så länge man inte kränker någon eller behöver ta till namne-calling så har man sin fulla rätt att säga saker, oavsett vem det faller i smaken. Så äre, och det är så vi vill ha de med yttrandefrihet. 

Buttom line; Fakta är det som backar upp ett argument, så säg inte saker utan fakta. (Min kompis svärmor dog igår, hon hade inte möjlighet att rösta. Är hon lat då? Systemet och statistiken tar inte hänsyn till folk som ligger på sjukhus, är utomlands, är psykiskt eller fysiskt förhindrade, eller helt enkelt har en annan politisk ideologi än den som råder nu, visa lite respekt människor!) SD är smuts i mina ögon, jag kan inte uttala mig om personerna som röstar eller som är aktiva i politiken, känner inte dem, men den politiken de ställer sig bakom där de förklär rasismen i fin kläder är ingenting jag vill ha i mitt land, inte heller i det EU-parlament som jag inte heller vill vara en del av. Jag är stolt feminist och för allas lika värde, där kan man inte heller sålla för då håller man på med samma skit som just Sverigedemokraterna. 

Nu har vi chansen att visa att vi inte vill ha det såhär i vårat land, och det är ett nytt val om några månader. Ut med rasisterna. In med jämställdhet och respekt för varandra. Vi kommer ändå behöva leva tillsammans på denna jord tills den dagen vi förgör den. Folk har visat sina åsikter som uppenbart bryter mot många humana lagar och nu får vi visa att det inte är okej. 

16 vidriga åsikter som Europa röstade på 

Här är ditt land, Åkesson

3 kommentarer:

 1. Fast Vänsterpartiet är ju EU-kritiska.
  Jag hör ju till en av dem som är jävligt bitter på folk som skiter i att rösta. Det är ändå så pass enkelt, det går att förtidsrösta en månad i förväg.
  Sen är det klart att en del människor helt enkelt inte kan på grund av fysiska eller psykiska funktionshinder, precis som du säger och jag vill såklart absolut inte skuldbelägga dem!
  Det som är så jäkla tröttsamt är de människor (och de verkar vara väldigt många) som helt enkelt skiter i det. Som säger saker i stil med: "Det spelar ingen roll, politikerna gör ändå ingenting.", andra säger rätt och slätt att "de inte orkar" eller "Jag är alldeles för oinsatt, så jag struntar i det.". Det tar varken särskilt lång tid eller är särskilt jobbigt att läsa in sig lite på vad de olika partierna står för och vad en själv tycker är viktigt. Det tycker jag faktiskt är en skyldighet en har. (Som sagt, gäller INTE dem som av olika anledningar inte kan.).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är även folks demokratiska rätt att bojkotta ett val. Man kan inte införa tvång på det. Det finns faktiskt dem som har en helt annan politisk ideologi än den som råder och det går att jämföra med att man då ber den personen genomföra religiösa aktiviteter om den inte är troende. Det kan reta skiten ur dig eller vem som helst men det är bara att acceptera. Det man då måste göra är att få folk att bry sig, få folk att se att politiken påverkar allt vi gör, och den ingår i allt vi gör - jobb, pengar, rättigheter, skola, omsorg, miljö osv. Inte bara babbla om EU strax före valet, utan kanske informera oftare och tidigare om vad som faktiskt pågår och vad det är för beslut som kan tas, så att folk kan relatera.
   Sen tycker jag också att det är lite bortskämt att folk att säga att man inte är tillräckligt insatt när det inte tar många minuter att sätta sig in i partierna.

   Det är ju det som inte framgår i allas hat! Att ni tar hänsyn till de som inte kan rösta, det framgår bara att man tycker att de som inte röstade är dum i huvudet, lat och obildad. Men då är både Petter och min mamma det i dina ögon, tyvärr. Det gör mig förbannad. (Vet att du inte tycker så men det framgår ju som sagt inte och jag kan inte tolka in det.)

   Nu har valet ägt rum, det blev som det blev (vilket är helt sjukt och lite fantastiskt på med FI samma gång) men nu måste vi börja jobba för att det inte ser ut så i riksdagsvalet heller. Visa våra missnöjen mot nazistiska partier, visa folk att SD är rasistiskt och anti-gay, spreed the word. Gå i demonstrationer, Prata med folk. Använd den ilskan till något annat än att vara förbannad på folk som inte gjort något (bokstavligt talat) Dem bär inte ansvaret för hur det blev. Det gör vi alla tillsammans, både de som röstade eller de som inte gjorde det.

   Radera
  2. Ja, du har rätt. I besvikelsen blir allt lätt så svartvitt.
   Men vi kan nog också vara rätt säkra på att inte hälften av alla har en annan ideologi eller är sjuka (eller av annan anledning inte kan rösta). Är bara så trött på alla som är för lata för att ägna några minuter av att sätta sig in i vad partierna i stort står för.
   Men det framkom inte alls, nej. Det var klumpigt!
   Min mening har inte alls varit att "sätta dit" varken Petter eller din mamma (eller min mamma för den delen).

   Och ja, klart att vi alla tillsammans bär ansvar för hur det blev. Och för hur det ska bli i höst! Ska göra vad jag kan för att sprida ordet förstås.

   Radera